Perantau Kasih

Merantau mencari kasih ILAHI,

Kehidupan kampus memang mencabar, pelajaran makin susah, malah bertambah setiap sem. Namun, aktiviti kokurikulum tak pernah ku abaikan. Macam mana ye, kehidupan senior yang dah berkahwin? Dengan anak, usrah, pelajaran dan aktiviti kuliyah.

Herm, kadang-kadang, saya tertanya-tanya juga.

Realiti di UIA, adalah perkara biasa pelajar berkahwin, tahun ke-2, ke-3, mahupun final year, kami dimeriahkan dengan jemputan kahwin. Hehehe, patut la lecturer bising. Baru masuk 1st year, kami di brain wash dengan keburukan kahwin awal.

Herm, terpulang kepada individu. Kalau dia yakin dia boleh, InshaAllah boleh. Yakin dengan rezeki Allah, InshAAllah, pasti ada jalan keluarnya.

Semua orang impikan keluarga yang bahagia, di samping suami tersayang dan anak-anak yang comel. Terhibur hati apabila senior bawa anak mereka yang baru berusia tak sampai setahun waktu festival di uia. Alangkah bahagianya mereka. Siapa tak mahu anak? Semua orang sayang kanak-kanak kan.

Namun, baru-baru ini kami di kejutkan dengan kematian seorang anak kepada senior kami. Malah, satu kuliyah terkejut apabila batch leader mewakili pasangan tersebut ke admin office semata-mata mahu memohon cuti sakit atas kematian anak. Kejadian pertama student mintak cuti sebab anak.


Ukasyah namanya. Anak itu baru berusia 3 bulan, dan dikatakan meninggal sebab tersedak susu ketika di jaga 'akak-akak' nursery. Hati ibu mana yag tak pilu melihat anak pertama pergi begitu sahaja. Malah kepiluan dikongsi bersama teman-teman di blog yang memang sengaja dibuat khas untuk anak mereka saat lahirnya Ukasyah. Menitis air mata kami saat dikhabarkan kematian insan tersebut. Allah lebih sayangkan anak itu. Ahli syurga ini pasti menanti ibu bapanya di pintu syurga.

Sudah lebih seminggu Ukasyah pergi. Namun, kami, pelajar junior, walaupun tidak mengenali pasangan ini, tetap terasa dengan kehilangan anak Bro hafiz& sis Mawaddah. Sayu hati saat membaca blog mereka yang sengaja di buka khas untuk anak mereka. Pilu hati membaca tulisan kak Mawaddah yang melahirkan rasa pilunya atas kehilangan anak yang sangan disayangi itu.

Kepada kak Mawaddah&Bro Hafiz, takziah kami ucapkan. InshaAllah, ujian Allah itu pasti ada hikmahnya. Sabar dab bersolatlah dengan setiap dugaan yang terima. Kami doakan, semoga Allah ubat hati kalian dengan janji syurga.

p/s: Bagi yang ingin membaca kisah pasangan ini, boleh klick blog dibawah. Kata-kata semangat dari kalian amat mereka perlukan.
http://buatmuanakku.blogspot.com/search?updated-max=2009-11-16T18%3A36%3A00-08%3A00&max-results=7~ Cinta sejati tidak akan bertambah kerana kebaikan, dan tidak berkurangan kerana kelemahan~

1 comments:

eheh... u dpt baby cepat2 tau...

yg first laki eh... boleh i ajar camne nak jadi charming...

Pages

About Me

My photo
Just a simple person,but I always make problems... Sorry Abuya and Umi... but I love my family so much, I am third from nine... I am a thinker... Love to think and can't stop to think.. For me,life is hard and weird... People is hard to understand. May be, that is one of The Greatness of ALLAH.. SubhanaALLAH

About this blog

Pengakhiran hidup yg masih kabur..

Dimana aku?!!

talk

Followers