Perantau Kasih

Merantau mencari kasih ILAHI,


6 dECEMBER, 2010; mONDAY

Hari ini, saya dan suami menjejak kaki buat julung-julung kali nya ke FERTILITY CENTRE di kuliah Medic, UIA.

"Owh, wujud rupanya tempat ni." Detik hati saya.

"Appoiment pukul berapa bang?" tanya saya.


Jangan salah sangka ye, tujuan kami nak tanya pendapat doktor tentang Family Planning. Lucu rasanya sebab aku sebgaia pelajar farmasi, dan Fadhil sebagai pelajar Medic seharusnya tahu akan hal-hal ini. Tapi tak pela, lagipun bukan kena bayar. PERCUMA!"Uish, ramai nya orang. " Detik hati.
Sampai kami terpaksa beratur dan berdiri menunggu giliran untuk dipanggil. Ok lah, compare dengan hospital kerajaan.

" akak datang sini nak buat IVF ke?" soal saya kepada akak cantik yang duduk di sebelah saya.
"Tak la, akak buat IUF je. Ivf mahal. Sekali buat Rm 10,0000. Semalam datang period. Jadi nak tanya la doktor macam mana nak buat seterusnya." kata akak cantik, kelihatan matanya sedikit bergenang.
Rupa-rupanya, sudah hampir 5 tahun dia berkahwin. Pada awalnya, dia dan suami rancang tak nak ada anak. Tup, tup, hampir 5 tahun tak dapat anak..

" Itu lah, akak kerja jauh dari suami. rancang tak nak ada anak. Tahun depan dah masuk 30, anak sorang pun tak de. "

" Awak tengok akak yang pakai tudng biru, 3 kalu buat IUF, ne masuk kali Ke 4 dia buat IVF. Berpuluh ribu duit habis. Orang sekarang, senang-senang buaang anak. kita ne...." kelihatan dia sebak sekali.

" Awak baik ada sorang anak, lepas tu rancang la macam mana sekali pun. Akak mula -mula takn nak. Hah! Allah bagi betul,"

Aku hanya mampu terdiam.

"InshaAllah kak, solat banyak-banyak. Ada rezeki. Saya doakan akak,"Begitulah perbualan saya dengan akak cantik berakhir. Saya terfikir panjang. Bukan soal Family Planning yang menggusarkan saya. Tetapi ironi masyarakat kita zaman sekarang.


Berapa banyak bayi yang dibuang begitu sahaja. Yang lebih menyedihkan, ada bayi yang mati hangus, di makan anjing dan dibunuh di tandas. Manusia apa ini!


Pasangan yang masuk ke Fertility Centre silih berganti. Mereka semua insan-insan yang tidak pernah berhenti berharap, agar Allah memberi sedikit harapan kepada meraka iaitu cahaya mata yang dinanti-nanti. Beratus malah berpuluh ribu wang ringgit dihabiskan, hanya kerana seorang anak.
Tapi, 'manusia-manusia' syaitan di luar sana senang-senang membunuh bayi-bayi yang tak berdosa..
Jiwa ibu saya tersentuh taktala menjaga Abdul Aziz Al-Hakim, anak kepada kawan kami. Wajahnya yang lebih mirip kepada si ayah membuat saya tergelak.

"Aziz, anak bapak, jangan nakal-nakal ye, UMI dan ABI ada kelas. Hari ini duduk dengan mak cik, " Aziz senyum, mungkin bayi ini faham situasi ibu dan ayah.
Hati saya tertanya-tanya, apakah agaknya yang bayi-bayi diluar sana yang di buang akan kata kepada ibu bapa mereka. Saya yakin, andai kata Allah izinkan salah satu daripada mereka bersuara, mereka akan berkata, "
JANGAN ABAIKAN KAMI! JANGAN BUANG KAMI!

~ Cinta sejati tidak akan bertambah kerana kebaikan, dan tidak berkurangan kerana kelemahan~

1 comments:

besar betul pengorbanan seorang ibu kan?semoga Allah melindungi kamu selalu :)

Pages

About Me

My photo
Just a simple person,but I always make problems... Sorry Abuya and Umi... but I love my family so much, I am third from nine... I am a thinker... Love to think and can't stop to think.. For me,life is hard and weird... People is hard to understand. May be, that is one of The Greatness of ALLAH.. SubhanaALLAH

About this blog

Pengakhiran hidup yg masih kabur..

Dimana aku?!!

talk

Followers